Hatékony tanulási módszerek

 Hogyan kezdd el? 

A legrosszabb, amit tehetsz, az a halogatás. A könyvek nézegetése és félredobása nem vezet semmilyen eredményre. Az egész tanulást kezdd egy egyszerű lépéssel: rakj rendet! Rendszerezd az anyagokat téma, idő, és tantárgy szerint. Tanulás közben jó hasznát veheted a színes tollaknak, a post-it tömböcskéknek és a különböző mappáknak. 

Ha kész a rendszerezés, akkor készíts egy tanulási tervet a következő 7 napra! Határozd meg, hogy melyik nap milyen anyagokat kell átvenned. Tartsd magad a tervhez, és ne hagyd, hogy bármi is kizökkentsen. Ha nem tudod teljesíteni a kiírt feladatot, ne csüggedj, egy-két csúszás még belefér, de vigyázz, nehogy túl nagy legyen a csúszás!

A legrosszabb, amit tehetsz, az a tananyag halmozása. Hidd el, ha hagyod, hogy felhalmozódjon a tananyag, te fogsz rosszul járni! De ha módszeresen tanulsz, látványos eredményre juthatsz. 

Kezdd a nehéz témákkal a tanulást!

Ha szépen rendszerezted a tananyagot, és felállítottad a fontossági sorrendet, akkor neki is ülhetsz a nagy tanulásnak.

Mindenkinek van olyan témája vagy témaköre, amit nem jó szívvel tanul. Keresd meg ezeket, és kezdd velük a tanulást! Tanuld meg őket az első körben, amikor még friss az agyad! Ha halogatod, akkor a felkészülés végén kapkodva kell majd átolvasnod, így pedig csak felületesen fogod megtanulni, ez pedig egy nehezebb témánál nem ad elegendő tudást. 

Keresd meg az ideális helyet a tanuláshoz!

Iktasd ki a zavaró tényezőket! Menj el otthonról, találj egy csendes, nyugodt helyet (interneten nézd meg a könyvtárakat, vagy akár a suliban is kereshetsz egy diák-mentes zugot). Ne vigyél magaddal laptopot (vagy ha mégis szükséged van rá, ne internetezéssel töltsd az időt), és kapcsold ki a telefonodat is. 

Mit egyél, hogy okos legyél?

A hatékony tanuláshoz elengedhetetlen a helyes táplálkozás. Az agynak szüksége van bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra a megfelelő teljesítményhez. Akármikor leülsz tanulni, végy magadhoz egy nagy üveg ásványvizet és némi rágcsálnivalót. De ne csokiszeletet, mert az csak hirtelen energiát ad, és pár órán belül a szervezeted még éhesebb (sőt fáradtabb!) lesz tőle. 

Az egészséges alternatívák között szerepelnek az olajos magvak. Készítsd el a saját diákcsemegédet, keverd bele a kedvenc aszalt gyümölcseidet, sok mandulát, diót, földimogyorót. Ha mindenképpen csokira vágysz, válassz olyat, aminek 40% felett van a kakaótartalma.

Igyekezz folyamatosan enni napközben is, és soha ne hagyd ki a reggelit (ha nem bírsz sokat enni, akkor is egyél meg egy teljes kiőrlésű sütit, vagy igyál meg egy nagy pohár narancslevet, hogy beinduljon az agyad). Semmiképpen sem tesz jót, ha csak kávén és energiaitalokon élsz. Iktass be néha egy kis zöld- vagy kamillateát, ami nyugtató hatású. Az energiaitalt próbáld helyettesíteni fekete teával (ebben is sok koffein van). 

A mozgást se feledd. Bizonyított tény, hogy aki jól teljesít fizikailag, annak javul a szellemi teljesítőképessége is. Persze ne eddz órákon keresztül, ne fáraszd magad kemény aerobik órákkal. DE, amikor teheted, sétálj egy nagyot!

Hogyan tanulj hatékonyan?

Tanulási trükkök

Ha elolvasunk egy tananyagot, némi információ megragad, a töbit, kizárólag az ismétlés segítségével tudjuk az agyunkba vésni. A monoton ismételgetéssel azonban nem biztos, hogy ezt el tudjuk érni.

 

Különböző módszerek vannak a tanulásra. Ám sokaknak nehezen megy egy-egy fogalom, vagy évszám módszeres megtanulása. 

Ha nehezen mennek az évszámok, íme, egy remek tipp, amivel könnyedén megtanulhatod őket. 

Nem kell más, mint kis post-it (ragadós) papírok, vagy régi papírok. A papírokat vagdos egyenlő részekre. Az egyik oldalukra írd az évszámot, a másik oldalra pedig az eseményt, illetve néhány fontos személyt. 

Ezután nem kell mást tenned, mint a papírlapokat egy dobozba vagy egy kalapba raknod. Húzz belőle, de csak az egyik oldalt nézd meg (amin vagy az évszám vagy az esemény van). Próbáld meg emlékezetből elmondani, mi van a másik oldalon, ha nagyon nem megy, leshetsz. Ezt a “játékot” többen is játszhatjátok. 

Ha jobban szereted rendszerezni a dolgokat, akkor csinálj egy kronológiát. Időrendi sorrendbe írd egymás alá az évszámokat, mellé pedig az eseményeket. Ezt a papírt ki is rakhatod egy látható helyre (például a fürdőszobába, így a reggeli készülődésben tudod olvasgatni vagy az íróasztal felé). 🙂 

Hol ne tanulj? 

Természetesen nemcsak a módszer a fontos, hanem a hely is. Rengeteg hely van, ahol a tanulás nem hasznos, sőt, kimondottan felesleges, hiszen nem tudsz koncentrálni. Íme: hol ne tanulj. 

Semmiképpen se menj zajos kávézókba, bárokba, éttermekbe. A hangos zene, a sok ember, a beszélgetések könnyen megzavarhatnak. Pláne ha még ismerősökbe is botlasz… A beszélgetés ilyenkor elkerülhetetlen, a tanulnivaló pedig csak gyűlik. Igaz, ami igaz, egy finom tea vagy kávé mellé leülni tényleg megnyugtató lehet. Ha megtanultad az aznapra kijelölt mennyiségű tananyagot, kerekedjen fel egy jó könyvvel és relaxálj a kedvenc helyeden!

Ha pedig otthon tanulsz, még véletlenül se ülj tanulni az ágyadra a sok füzettel! Az ágy a pihenés helye, nem a tanulásé, ne kever össze a kettőt! Akár a padlón is kialakíthatsz magadnak egy tanuló sarkot, sok-sok pléddel, teával és némi rágcsálnivalóval.

Emlékezeti működés

Sajnos, ha a könyvet a párnánk alá rakjuk, attól még nem száll a fejünkbe a tananyag. Mennyivel könnyebb is lenne az életünk! Az emberi agy, bizonyos fokig hasonlatos a számítógépekhez. Például ezt a cikket írva, ahogy leütöm a billentyűket, rövid ideig megjelennek a szavak a képernyőmön. Azonban ha nem csinálok most azonnal egy mentést, mindez az enyészeté lesz és bosszankodhatok, hogy kezdhetem elölről az egészet. Hála a technikának, megmarad egy-két mondat, egy korábbi mentés eredménye.

Ugyanez történik tanulás során is. Ha elolvasunk egy tananyagot, némi információ elmentődik, azok, amelyek megragadtak az elménkben érdekességük, abszurdságuk vagy személyes vonatkozásuk miatt. Sajnos az elménkben nincs mentés gomb, kizárólag az ismétlés segítségével tudjuk azt elérni, hogy az információ a rövid idejű tárunkból átkerüljön a hosszabba. A monoton ismételgetéssel azonban nem biztos, hogy ezt el tudjuk érni.

Hogyan véssünk az agyunkba a tananyagot?

Először is, minél több módon jusson el az adott információ a saját kis memóriatároló egységünkbe, az agyunkba. Ha tanulsz egy anyagot, tedd azt többféle helyszínen. Ez a felidézést segíti. Tanulás során nemcsak a tényanyag, a képanyag rögzül, hanem a helyszín is. Tehát otthon, a szobádban könnyebben fel fogod idézni a tanultakat. Nincs más dolgod, mint tanulás közben változtatni a helyszínen vagy képzeletben abban tanteremben ülni, ahol felelni is fogsz belőle.

 Emlékezeti trükkök

Internet

A netet is fel lehet használni tanulásra. Ha nem értesz valamit, vagy nagyon érdekel és több információt szeretnél tudni róla, keress rá bátran a neten (nem a Facebookon). Mivel több helyről gyűjtöd be az anyagot, tudásod rugalmasabb lesz, könnyebben felidézhető. Az oktatóprogramok látványosságával nem tudnak egyelőre a tankönyvek versenyezni. Sok olyan program van, amivel a tudásodat ellenőrizheted.

Post-it

Ezek a ragadós, sárga cetlik nagy szolgálatot tehetnek szótanulás, évszámok, vagy fogalmak tanulása során. Ahol megfordulsz, kiragaszthatsz párat, és minden alkalommal, amikor elhaladsz mellette, elolvasod azt, máris tanulsz egy kicsit. Ezt úgy is el lehet készíteni, hogy az egyik oldalára az idegen szót írod fel, a másik oldalára pedig a magyar megfelelőt, vagy a fogalmat és magyarázatát.

Mondat kreálása

Ha szólistát kell megtanulnod, akkor a kezdőbetűkből összeállíthatsz egy vicces mondatot. Így ha fel kell idézned a listát, a mondat nagy segítségedre lesz, hogy ne hagyj ki semmit sem. Pl.: Piri gipszben futott körbe kiabálva. – Azaz ionkristályok: pirit, gipsz, fluorit, kősó, kvarc.

Szómankó

Ugyanaz, mint a fenti, csak szavakkal. Pl.: Fogász – halmazállapotok: folyékony, gáz (légnemű), szilárd.

Helyek módszere

Szólista tanulásánál elképzelheted a lakásotok néhány fontos pontját, ahova elhelyezed az adott szavakat, dolgokat. Fontos, hogy ezek a képek elég abszurdak legyenek, hogy fel tudd idézni őket. Pl.: ha azt kell megjegyezned, hogy el ne felejts tejet venni, akkor elképzelheted a szobádat, ahogy tejben úszik.

Asszociációk

Idegen szavak tanulása során gondolkodj el rajta, hogy mire emlékeztet téged a szó, tippelj arra, hogy vajon mi lehet a jelentése. Esetleg keress a jelentéshez megfelelő képet és asszociációt is. Pl.: curtain: elképzelsz egy körtés függönyt, ezzel a kiejtést és a jelentést is könnyebben rögzíted elmédben.

Mozgasd meg a képzeleted!

Képzeld magad elé a történelmi alakot, vagy képzeld magad a helyébe! Azt is elképzelheted, hogy tudósító vagy, aki éppen az adott eseményről tudósít. Ha a képzeleted megmozdult, a bevésődés gyorsabb lehet és a felidézés pontosabb. És így nem is olyan unalmas a tanulás…

 TERVEZÉS

Hogy készítsd el a tervet a tanuláshoz? Fontos, hogy mindig hagyj magadnak pihenőt, kis szüneteket. Ilyenkor mozgasd át magad, levegőzz, vagy kapj be valami energiadús nassolnivalót!

 Tervezd meg a pihenőket is!

A tanulást mindig gondosan tervezd meg, figyelj oda hogy a pihenésre is maradjon időd, hiszen az agyad így tud igazán dolgozni. A kis szünetekről se feledkezz meg, tegyél az egészséged érdekében is. Hidd el, egy jó séta vagy egy finom gyümölcslé többet segít, mintha látástól vakulásig tanulnál.

Minden tantárgyat vegyél számításba!

Készíts időbeosztást a különböző tantárgyakhoz! Fontos, hogy minden témakörrel ugyanannyi időt foglalkozz, hiszen nem mehet a tanulás egy másik tantárgy rovására, főleg akkor nem, ha az fontos. Ám mindig a legfontosabbal kezdd a tanulást, és majd csak utána koncentrálj a többire. Ha közeleg egy vizsga, akkor néhány plusz órát foglalkozz az adott anyaggal vagy témával!

Módosítsd a tervet, ha szükséges!

Hetente ellenőrizd a beosztásodat, és ha szükséges, módosíts rajta! Minden hétvégén készítsd el a tervet a következő hétre, így biztos lehetsz abban, hogy nem fogod elfelejteni, és így nem a hét közepén kell kapkodnod.

A legfontosabb, hogy ne pánikolj, hiszen ha tudatosan készülsz, akkor nagy baj már nem lehet.

Jó tanulást, és eredményes felkészülést !

A dolgozatok előtti izgalom teljesen természetes. Valójában egy kevéske adrenalin (stresszhelyzetekben a szervezet által termelt hormon) még jót is tehet a lendületes kezdéshez.

Néhány tipp, hogy a dolgozatod biztosan jól sikerüljön

 • Alaposan készülj fel dolgozatírás előtt! Bugyutának hangzik a kijelentés, ám ha birtokában vagy a szükséges tudásnak, aggodalomra nem lehet komoly okod.
 • Aludd ki magad a dolgozat előtt! Egy kiadós alvás után a memóriád sokkal jobban működik majd! Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a dolgozat előtt éjszakát alvással és nem tanulással töltő diákok eredményesebben teljesítettek.
 • Kövesd az utasításokat! Pontosan azt csináld, amit a feladat kér tőled.
 • Mielőtt hozzákezdenél, először olvasd át az egész feladatsort! Amikor kezedbe veszed a feladatokat, tekintsd át az egészet, nézd meg a kérdések hosszát és nehézségét. Így fel tudod majd mérni mennyi időre van szükséged a megoldáshoz, illetve, ha nem egyértelmű valami, megkérdezheted a tanárt. Ha valamelyik feladat nem világos, ne ess kétségbe, inkább kérdezz!
 • Minden kérdést válaszolj meg! Ha valahol elakadtál, bizonytalan vagy a helyes választ illetően, ne időzz a feladattal túl sokat. Válaszolj legjobb tudásod szerint vagy térj vissza később, amikor a többi kérdést már biztosan megválaszoltad.
 • Nyugi! Ha annyira izgulsz, hogy semmi sem jut az eszedbe, lazítanod kell kicsit! Dolgozatírás közben persze nem sétálhatsz körbe a tanteremben; lazítsd ki az ujjaidat, végy 4-5 mély lélegzetet, képzeld el magad egy tengerparton vagy egy számodra megnyugvást adó helyen. Mindannyiunkkal megesik, hogy teljesen evidens dolgokat elfelejtünk. Egy számzár- kód elfelejtése és egy dolgozatírás közbeni leblokkolás között csak annyi a különbség, hogy tudjuk: a már százszor használt kód előbb-utóbb úgyis eszünkbe jut, míg feladatmegoldás közben az idő sürgetése miatt görcsbe rándulunk és alig jut eszünkbe valami.
 • Már befejezted? Ha a társaidnál korábban elvégezted a feladatokat, beadhatod a feladatlapot, mégis sokkal jobban teszed, ha plusz időt fordítasz az ellenőrzésre. Akár részletesebben is kifejtheted a gondolataidat, amikre előtte nem volt időd. Ha 5 perccel a csengetés előtt még dolgozol valamin, húzz bele, és ne ess pánikba. 
 • Különböző típusú tesztek eltérő gondolkodási és megoldási utat kívánnak. Ha fogalmazást kell írnod, készíts rövid vázlatot. Gondolkodj kulcsszavak mentén, mint például összehasonlítás, szembeállítás, leírás, azonosítás. Kezdd az esszét egy rövid összefoglalóval vagy egy tömör bevezető mondattal, aztán fejtsd ki a gondolataidat. Ne feledkezz meg a tanár által meghatározott szempontokról és témáról.

  Feleletválasztós feladatoknál a helyes megoldás kiválasztása előtt válaszold meg magad a kérdést, csak utána nézd meg a megadott lehetőségeket. Szórd ki a rossz válaszokat! Ha túljutottál az egyértelmű feladatokon, térj vissza a nehezebbekre. Magabiztosabb leszel, ha egyszerre csak egy megoldáson kell törnöd a fejed.

Ezek az egyszerű tippek segítségedre lehetnek az eredményesebb dolgozatíráshoz, holott sokak számára korántsem elegendőek. Ha súlyos dolgozatírás-fóbiával küzdesz, fordulj segítségért a szüleidhez, tanáraidhoz vagy szakemberhez. Sok szerencsét!

10 stratégia a hatékony tanulás céljából  

 • Mi a probléma? Amennyiben elégedetlen vagy a tanulmányi eredményeddel, valószínűleg változtatnod kell egy-két dolgot a tanulással kapcsolatban. Fontos, hogy olyan szokásokat vegyél fel, melyek segítségedre vannak a tanulásban. Azonban új szokásokat csak akkor tudsz kialakítani, ha tudod, hogy mit, hogyan és miért tegyél.

 1.     SMARTER – tanulás célkitűzése

S – Specific – Célod legyen specifikus, konkrét, nem túl általános, pontos

M – Measurable – A kitűzött célok mérhetőek legyenek.

A – Achievable – Attraktív, motiváló, elérhető, vonzó tanulási célokat állíts magad elé!

R – Realistic, relevant – Célod legyen Reális, (állj két lábbal a földön).

T – Time-bounded – Célod legyen tervezhető – és megtervezett: rövid, közepes és hosszútávú célok kombinációja.

E – Evaluated – Értékeld az eredményeidet.

R – Reviewed – Vizsgáld felül a tervedet, ha kell pontosítsd, módosítsd, hogy megfeleljen a fentieknek.

 2.     Tanulási terv

Reálisan mérd fel a tananyag el sajátításához szükséges időt. Reálisan mérd fel a rendelkezésedre álló időt. A tanulásra szánt időt úgy határozd meg, hogy tartható legyen! Vedd figyelembe a képességeidet, az állandó feladataidat.

A tervben szerepeljenek a tanulás közben beiktatott szünetek és pihenőidő is!

3.     RJR modell –

Ráhangolódás (R) – a folyamat első szakaszában történik az adott témával kapcsolatos előzetes ismeretek felidézése, a tanulási motiváció, a problémafelvetés, kérdések megfogalmazása a feldolgozandó tananyaggal kapcsolatban.

Jelentésteremtés (J) – itt kerül sor az új ismeret befogadására, megértésére, az új és régi ismeretek összekapcsolására, strukturálására, logikai csoportosítására.

Reflektálás (R) – a folyamat az (ön)ellenőrzéssel zárul, az új ismeretek maradandóváválását támogatja, ha hangosan összefoglaljuk a tanultakat –természetesen már könyv és jegyzet nélkül – akár magunknak, vagy másoknak. Ha itt derül ki, hogy vannak a tananyagban „fehér foltok”,akkor van mód a korrigálásra, pótlásra

4.     MURDER stratégia

MOOD – hangulatteremtés, motiválás

UNDERSTANDING – megértés

RECALLING – visszahívás

DIGEST – „emésztés”, feldolgozás

EXPANDING – kiterjesztés, önvizsgálat

REVIEWING – áttekintés, ismétlés

 5.     Ismétlő tanulási stratégia

Amennyiben az a célod, hogy az adott tantárgyból akárhogyan is, de eredményes légy, akkor valószínűleg az ismétlő tanulási stratégiát választod, ami egyenlő a magolással. Az így kapott eredmény felszínes és rövidtávra szól.

 6.     Koncentráció, figyelem fejlesztése

A koncentráció egy bizonyos dologra, feladatra összpontosított, különösen intenzív figyelmet jelent. Hogy mennyire vagyunk képesek koncentrálni a tanulásra, az nagyban függ attól, hogy milyen lelki állapotban vagyunk. Amennyiben zaklatottság, idegifeszültség akadályoz meg minket a tanulásban, úgy a relaxálás és az izmok ellazítása, míg ha fáradtság, kedvetlenség, úgy a mozgás, aktivitás segíthet minket, hogy képesek legyünk koncentrálni a feladatunkra. A figyelem az a lelki jelenség, amely lehetőséget biztosít a felénk ingerek (hangok, fények, szagok, képek, stb.) szelektálására, az információk felvételére és feldolgozására. 

 7.     Hatékony olvasás, dinamikus olvasás, szövegértés fejlesztése

A hatékony tanulás megvalósításához hasznos lehet a dinamikus olvasás technikájának elsajátítása, melynél nem a gyorsaság, hanem a szöveghez való viszonyunk a lényeges. A hangsúly a dinamikus olvasásánál is a szöveg megértésén, felfogásán, megjegyzésén van. A dinamikus olvasás teljes szellemi jelenlétet igényel.  Az aktív olvasás megakadályozza, hogy a tananyag olvasása közben gondolataid elkalandozzanak. Tehát olvasás közben koncentrálj a szövegre, olvass azzal a szándékkal, hogy megértsd a szöveget! Ne csak olvasd, hanem értelmezd is a tananyagot! Az olvasás az emberi tanulás legfontosabb eszköze, lényege a szöveg megértése, tulajdonképpen párbeszéd a szerző és az olvasó között. A szöveg megértésének hierarchiája van, azaz az egész megértéséhez mindig szükséges a kisebb egységek, úgy, mint a szavak, mondatok, mondattömbök, bekezdések, fejezetek megértése.

 8.     Lényegkiemelés, szövegfeldolgozás,vázlatkészítés, jegyzetkészítés

A legegyszerűbb jegyzetelési technika, amikor egymáshoz kapcsolódó, rövid, tömör mondatok formájában, folyamatos szövegben foglaljuk össze a tananyag lényegét. Ezt főleg azok a tanulók alkalmazzák, akiknek nincs meg a megfelelő szókincsük az adott témához, vagy nem elég magabiztosak – nem bíznak abban, hogy a rövidebb vázlat alapján képesek lesznek felidézni a kijegyzetelt tananyagot. A kulcsszavak és kulcsmondatok kiválasztásának gyakorlásához először olvasd el a teljes szöveget, majd húzd ki azokat a szavakat, amelyek nélkül is értelmezhető marad az olvasmány. Ezután próbáld meg tovább rövidíteni a szöveget úgy, hogy ezúttal már nem érdekes, hogy értelmes marad-e a szöveg. Csak azokat a szavakat vagy szókapcsolatokat hagyd meg, amelyek a legfontosabban. Ezek lesznek a kulcsszavak. Ezeket írd ki egy lapra, és gondold végig, hogy ezek a szavak helyettesíthetőek-e valami mással, olyan szinonimával, amit ismersz és használsz.

 9.     Memória, memória fejlesztése

A felmérések azt mutatják, hogy 3 nap után a tanulók:  az olvasott anyag               10 %-ára, a hallott információk 20 %-ára, a látottak 30 %-ára, a látott és hallott információk 50 %-ára, a kimondott szavak 70 %-ára, a kimondott és valamiféle cselekvésükhöz is kötődő anyag 90 %-ára emlékeznek. Ahhoz, hogy biztos és hosszú távú tudásra tegyél szert, nem elég egyszer megtanulni az anyagot, hanem időközönként újra és újra át kell ismételni a tanultakat. Többször kisebb mennyiségű anyag ismétlése többet ér!

 10.Tanuljunk egészségesen!

Mozgasd a  lábaidat. A vérkeringés hiánya együtt jár a koncentráció hiányával. Ha sokáig egyhelyben ülsz, rázogasd egy-két percig az egyik, majd a másik lábát. Tápláld gondolatait: reggelizz! A legtöbben kihagyják a reggelit, azonban a kreativitás gyakran a kora reggeli órákban a legoptimálisabb. Némi fehérje hozzáadásával táplálhatjuk az agyunkat, a proteinhiány ugyanis gyakran fejfájást okoz. Csökkentsd a stresszt, ezáltal a depressziót is. A ránk nehezedő nyomás és a lehangoltság csökkentheti az információkra való emlékezés képességét, így akadályozza a tanulást. Olykor a depresszió távoltartásához elegendő csupán kellő mennyiségű napfényt és egészséges élelmiszereket biztosítani. Sétálj! Helyzetednek megváltoztatásával oldhatod a feszültséget, ezáltal pedig szabadjára engedheted kreativitásod.

Szakíts időt a munkára, mert ez a siker ára!

Szakíts időt a gondolkodásra, mert ez az erő forrása!

Szakíts időt az olvasásra, mert ez a bölcsesség alapja!

Szakíts időt a játékra, mert ez a fiatalság titka!

Szakíts időt a kedvességre, mert ez a boldogság kapuja!

Szakíts időt az álmodozásra, mert ez az út vezet a csillagokhoz!

Szakíts időt a szerelemre, mert ez az igazi életöröm!

Szakíts időt a vidámságra, mert ez a lélek zenéje!

                                           Szakíts időt a pihenésre, mert ez a megújulás forrása!”         

(Ír közmondás)