DSC_0122Sviatok Halloween, ktorý sa slávi 31. októbra, je nám známy z amerických filmov. Straší sa, vyrezávajú sa tekvice, vyrábajú z nich lampáše. Tento zvyk sa viaže k istému kováčovi, Jackovi O´Lanternovi, ktorý bol známy nielen tým, že veľa pil, ale aj tým, že si z ľudí rád robil žarty. Dokonca aj z čerta si vystrelil. No a ten mu sľúbil, že ho za tento čin potresce tak, že po smrti sa určite do pekla nedostane. Keď Jack zomrel,  do neba nemohol, lebo Svätý Peter sa mu postavil do cesty. Ale i čert dodržal sľub! Napokon daroval Jackovi žeravý uhlík, aby sa vo večnej temnote jeho duša predsa len nestratila. Jack vložil uhlík do tekvice a takto blúdil v ničote. A takto legenda ožíva na sviatok Halloweenu: mŕtve duše sa  tejto noci vracajú na zem, hranice medzi živými a mŕtvymi miznú.

Oslavy ako také sa u nás neujali, ale zhotovovanie tekvicových lampášov sa mnohým zapáčilo. Na našej škole je už tradíciou, že posledný deň pred jesennými prázdninami sa koná tekvicový festival. Stalo sa tak aj tento rok 29. októbra, keď sa zhromaždili viacerí Jack O´Lanternovia, aby zhotovili ten najoriginálnejší lampáš. Po viac ako hodinovej práci už bolo vidno, že niektorí si počínajú naozaj profesionálne, starostlivo, ba aj pomocou šablón vyrezávajú tú svoju tekvicu a zdobia ju rôznymi doplnkami, aby nakoniec zažali v nej sviečku.

Hotové tekvice si prezreli jednotlivé triedy a svoje hlasy odovzdali tým najlepším. Najviac hlasov získali žiačky IV.A triedy Baloghová Nikoleta, Vargová Viktória a Sedláková Evelína. Druhými sa stali Kunová Laura a Marek Dubík z II.A a tretie miesto získali chlapci Lipán Csaba a Füstös Gabriel z II. B triedy. Títo žiaci získali odmeny a my touto cestou blahoželáme aj ostatným, ktorí vytvorili naozajstné dielka. Dúfame, že na budúci rok sa festivalu zúčastní ešte viac študentov a vytvoria nové kreácie.     

[justified_image_grid ng_gallery=28]