• 110

    ročná tradícia

    NOVÉ ODBORY

    MODERNÉ VYUČOVACIE METÓDY

    Telefon: 056/63 22 678

    SME TU PRE VÁS A BLÍZKO VÁS - ÖNÖKÉRT, ÖNÖKHÖZ KÖZEL

Rendhagyó irodalomóra

 „Aki magyarul azt mondja: költő — mindenekelőtt Petőfire gondol. Attól kezdve, hogy belépett az irodalomba, szüntelenül jelen van. (…) A róla írt kritikák, cikkek, tanulmányok, könyvek könyvtárat tesznek ki, és minden korban új szempontokból új mondanivalókat tesznek hozzá a hagyományhoz.(…) Nem lehet úgy magyarul élni, hogy az ember ne tudja kívülről a Petőfi-versek számos sorát. S mindehhez ő a legvilághíresebb magyar költő: ha valamelyest művelt külföldinek azt mondják: magyar irodalom — akkor mindenekelőtt Petőfi jut az eszébe. (Literatura.hu)

 Rendhagyó irodalomórán vettek részt diákjaink

DSC_0013Évekkel ezelőtt járt először iskolánkon Kövesdi Szabó Mária és Pólos Árpád a kassai Thália Színház két művésze, akik akkor József Attila-verseket adtak elő. Azóta rendszeres vendégeink, nem múlhat el tanév rendhagyó irodalomórájuk nélkül.

Az idén január 27-én köszönthettük őket ismét körünkben, ezúttal Petőfi-gyöngyszemekből készítettek számunkra egy tanórányi összeállítást. A diákok részleteket hallhattak a költő forradalmi, szerelmes, családi és tájleíró verseiből, Pólos Árpád gitárkíséretében pedig felcsendültek népies alkotásainak ismert sorai is.  Az Alföldtől a Megy a juhász a szamáron című helyzetdalon át a Nemzeti dalig bezárólag megelevenedett előttünk Petőfi tüneményes, ám gyorsan elviharzó élete.

 

Ezen a hétfő délelőttön azonban nemcsak az oly jól ismert Petőfi-kép elevenedett meg előttünk, hanem verseinek zenéje, látomásszerű képei és érzelmeinek forróssága is megidéződött egy magyarórányi időre.

That Facebook ID is unauthorized for use, please go to Settings and add it.

 

 

 

Comments are closed.