DSC_0004O dôležitosti výživy a jej vplyve na zdravie dnes už azda nikto nepochybuje. Práve z toho dôvodu 16. októbra pri príležitosti Svetového dňa výživy sme zorganizovali besedu s MuDr. Andrejom Bánhegyim, primárom detského oddelenia Nemocnice v Kráľovskom Chlmci. Pán primár povedal, že dôležitosť výživy rastie najmä počas posledných sto rokov. Dnes máme sledovať nielen čo a kedy zjeme, ale aj koľko toho skonzumujeme, aká je kvalita potravín, životné prostredie, v ktorom sú pestované a podobne. To všetko sú z pohľadu súčasnosti dôležité informácie.

Nadváha a obezita sú strašiakmi súčasnosti číslo jeden. Vznikajú ako dôsledok nerovnováhy vo výžive. Súvislosť medzi výživou, teda množstvom stravy, a nadváhou a zdravotnými komplikáciami, možno jednoznačne preukázať.

Pán doktor tiež zdôraznil, že kvôli tomu, aby bola naša strava čo najvhodnejšia. Je dôležité nielen sledovať obaly potravín, teda ich zloženie, ale pravidelne kontrolovať aj svoj zdravotný stav. Strava by mala zodpovedať zdravotnému stavu a mala by pomáhať zlepšiť celkovú kondíciu organizmu, nie jej škodiť.

[justified_image_grid ng_gallery=48]