[vc_row][vc_column][vc_column_text]Az idei tanévben tizedik alkalommal rendezte meg a Nyitrai Nagy Konstantin Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara és az Arany A. László Polgári Társulás az X. Legere Irodalmi Versenyt. A jubileumi megmérettetés rendhagyó formában zajlott. A szervezők három online találkozót rendeztek, a versenyzőknek két feladatlapot és egy kisvideót kellett elkészíteni. A verseny idei témája Márai Sándor munkássága és Szabó Lőrinc költészetének mélyrehatóbb, részletesebb megismertetése volt.

 

Az első online találkozóra október 5-én került sor. Addigra elolvastuk Márai Sándortól a Zendülők című regényt, és a Teams felületén oldottunk meg feladatokat Vinczellér Katalinnal, a budapesti Veres Pálné Gimnázium magyartanárával. A verseny feladatlapjainak megoldására két hetünk maradt. A feladványok sokkal igényesebbek voltak, mint a hagyományos nyitrai teszteken. Nem volt elég a Zendülők kétszeri elolvasása sem. A regény motívumainak értelmezése, szöveg-, szereplő-összefüggések találkozása mellett nagyon sok volt a kreatív feladat. Ezt egy hagyományos teszten belül nem lehet kivitelezni, mert időigényesek. Érdekes volt a Zendülők bandatagjainak a szelfikészítő-leírása, a bandaszabályzat összeállítása és az idővonal elkészítése is. Pankovics Andrea, a felkészítő tanárunk szerint mindig az elején kell megnyomni, ezért harmadszor is visszazavart bennünket a könyvhöz. Lacinak már ez nem esett nehezére, mert régi motorosnak számít a Legerén, tisztában volt az elvárásokkal, de nekünk, fiataloknak, meg kellett tanulni, hogy a sikerért olvasni kell. Már az első forduló után az élre álltunk. El kell ismerni, egészen más volt másodszor olvasni a könyvet. Érdekes perspektívák, értelmezések rajzolódtak ki a történetben, amit első olvasásra észre sem vettünk.

 

Örültünk a második fordulónak, mert a Szabó Lőrinc válogatott versei a Márai regényhez képest felüdülésnek tűntek. A november 4-i online csatlakozáson együtt dolgozhattunk Arató Lászlóval a Magyartanárok Egyesületének elnökével, aki egyben gyakorló tanár is. A második forduló feladatlapja ebben az esetben sem volt egyszerű. Egy hanganyag is járt hozzá Szabó Lőrinc költészetével kapcsolatban. Most is szövegtalálkozások, táblázatos feladatok, műelemzések és motívumkapcsolatok tették igényessé a tesztlapot. A kreatív feladatok közül ki kell emelnünk a versvariációk írását és egy elképzelt koncertélmény naplójának megírását is Szabó Lőrinc bőrébe bújva. Saját megzenésített verseit „hallgathatta” meg különböző előadóktól. Az idő sürgetett, mert még a kisvideót is le kellett készíteni, hogy időben Nyitrára érjen, ezeket a zsűri külön díjazta. A kisvideókhoz is olvasmánylistát kaptunk Márai Naplóiból és Szabó Lőrinc verseiből. A videós műfaj szinte határtalan volt. Választhattunk műtrailer, stop motion (pixilláció, bábanimáció, kréta-animáció), jelenetkészítés, rövid animáció, (mozgó) képregény, narrált prezentáció közül. Mi Márait repítettük vissza szeretett szülővárosába, Kassára, a válogatott szövegrészek kíséretében.

 

Már alig vártuk az utolsó december 1-jei online csatlakozást, mert a végeredmények csak ekkor derültek ki. Mivel jubileumi irodalmi verseny volt, ennek megfelelően készült a program is. Először egy prezentációt láthattunk a Legere tíz éves történetéről, majd egy módszertani könyv bemutatójára került sor, amelyet N. Tóth Anikó és Petres Csizmadia Gabriella, a könyv szerzői és a Legere „háziasszonyai” mutattak be. A kiadvány feldolgozza az irodalmi verseny teljes történetét, módszertani előadásait, tartalmazza a tesztlapokat és módszertani segítséget nyújt az irodalom szövegközpontú tanításához. Az izgalmakat csak fokozta, hogy az eredményhirdetés előtt még egy „kerekasztal beszélgetésre” is sor került Nem csak Márairól címmel. Gazdag József – író, újságíró, Mellár Dávid – költő, szerkesztő és Jitka Rožňová – Márai regényinek szlovák fordítója osztotta meg élményeit Márai Sándorról.

 

Végre elérkezett a nap utolsó pontja, az eredményhirdetés. A X. Legere Irodalmi Versenyen 11 szakközépiskola és 13 gimnázium – 72 diákja – mérte össze az erejét. Természetesen egyazon feladatlapokat kellett mindkét kategóriában megoldani. A mezőny nagyon erős és sikerorientált volt, mindvégig nagyon szoros küzdelem folyt a legjobb helyezésekért. Nagy-nagy örömünkre a mi csapatunk végzett a szakközépiskolák kategóriájában az 1. helyen.

Ez a pillanat minden nehézséget, megfeszített feladatot, többletmunkát elfelejtetett. Olvasni mégiscsak megérte. Igaza van Márainak és egyben a Legere mottójának is: „Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.”

 

A Tisztaszívűek csapata: Anderkovics László IV.A, Kocsis Szabolcs II.B, Ficzu Ferenc I.B, felkészítő tanárunk Pankovics Andrea  [/vc_column_text][vc_masonry_media_grid element_width=”12″ item=”masonryMedia_ScaleWithRotationLight” grid_id=”vc_gid:1607889340179-9865bac8-0fbe-5″ include=”21744″][/vc_column][/vc_row]