A királyhelmeci Műszaki Szakok és Mesterségek Szakközépiskolája pályázatot nyert a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi, Tudományos és Sportügyi Minisztériumának a nemzeti kisebbséghez tartozó tanulók regionális és multikulturális oktatásának támogatására.
A Bodrogközi ajándékkosár címet viselő projekt célja, hogy a tanulókkal megismertesse a szőlő- és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos népi hagyományokat, mesterségeket: népdalokat, néptáncok, népszokásokat. Helyi szakértőkkel, tanárokkal, szülőkkel együttműködve megismerjék a térség kisvállalkozóit, akik a Bodrogköz adottságait kihasználva tudnak megélhetést biztosítani családjuknak és alkalmazottaiknak.
Ezzel kapcsolatban szerveztünk egy bodrogközi tanulmányi körutazást. Lelesz-Kaponyában a tanulók megismerkedtek a levendulatermesztés, levendulás termékek és mézkészítés lehetőségeivel, végül meglátogatták és megetették a farmhoz tartozó állatokat. Tiszacsernyőben felfedezték a berkenyéből, homoktövisből, szőlőből és almából készült gyümölcsitalok készítésének a titkát. A Biolife termékek, köszönhetően a különleges gyártási technológiának, teljesen vegyszer-, tartósítószer- és adalékanyag-mentesek. A túra a kistárkányi Aranka Vendégházban folytatódott. A diákok bepillantást nyerhettek a régi vályogházak, kemencék készítésébe, megismerkedtek a falusi vendéglátás lehetőségeivel. Végül megkóstolhatták a hamuban sült pogácsát is. A tanulmányi kirándulás további része a szőlőtermesztés körül forgott, meglátogattuk a királyhelmeci Csonkavár boros pincészetét, ahol lehetőség nyílt a palackozásra, címkézésre és a borosüvegek dobozolásra is. Természetesen nem maradhatott el a szőlőbirtokok szemügyre vétele sem, ahol már javában folytak a tél végi munkálatok. A kistoronyai kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a szőlőültetvényekre, a közeli hegyekre, szép időben pedig egészen a tokaji Kopasz-hegyig ellátni. Végezetül a híres géresi pincesort látogattuk meg, ahol nem csak a történelmi pincék históriájába avattak be bennünket, de megkóstolhattuk a méltán híres Géresi bélest is.
Természetesen a program tovább folytatódik egy projektnap keretén belül, amelynek eredménye, hogy a diákok hűtőmágnest, innovatív munkalapot készítenek egy térképpel és egy fűszer-illatmintákból álló gyűjteménnyel együtt, amelyet az tanórákon és előadásokon használhatnak majd fel. A program végső célja, hogy arra ösztönözze a fiatalokat, hogy a szülőföldjükön maradjanak, és meglássák az esélyt a Bodrogközben rejlő lehetőségek kiaknázásában.

Fényképek a Facebook oldalunkon