Február utolsó péntekén került sor a Bodrogközi ajándékkosár – A nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók regionális és multikulturális oktatásának támogatása 2022 – című programunk zárónapjára. A mesterségek és néphagyományok bemutatója mellett nyitott nap is zajlott az iskolánkon, ahol a foglalkozásokon részt vettek a sárospataki testvériskola és a helyi alapiskola tanulói is. A rendezvény ideje alatt kinyitottuk iskolánk kapuit a nagyközönség számára, hogy az érdeklődők megtekinthessék a felújított épületünket, a megújult szaktantermeinket, tanműhelyeinket, korszerű gépparkunkat, valamint betekintést nyerhettek az általunk tanított szakmákba, mesterségekbe.

Bodrogközi kézművesek és szakemberek segítségével a tanulók megismerkedtek az egyik csoportban a mézeskalács-készítés alapjaival, a díszítés történetével, helyi jellegzetességeivel, és természetesen a diákok maguk is kipróbálhatták a mézeskalács-díszítés örömét és ízét. A következő csoport a kosárfonás rejtelmeibe lett beavatva. Ízelítőt kaptak azzal kapcsolatban, hogy milyen bokrok és fák ágai alkalmasak a kosárfonásra, milyen technikát kell alkalmazni az egyes részek elkészítésénél, és a tanulók is bekapcsolódtak egy-egy kosár elkészítésébe. A nők minden időben és minden térségben szeretik a szépséget, ezért is ékesítik magukat különböző ékszerekkel. Nem volt ez másképp a Bodrogközben sem. A gyöngyfűzés foglalkozáson a diákok megismerkedtek az ékszerkészítés technikájával, és saját részre is készítettek karkötőket. Egy másik csoportban a tanulók betekintést nyertek a falusi vendéglátásba. Hogyan lehet egy eldugott kis faluban kihasználni a térség lehetőségeit, természeti, történelmi és kulturális adottságait. Délután a projekt résztvevői bepillantást nyerhettek a bodrogközi népdalok, néptáncok és népviseletek világában. A Komócsa néptáncegyüttes segítségével mindez elérhető közelségbe került. A diákoknak tetszett a bemutató, majd pedig maguk is megismerkedtek a néptánc alaplépéseivel, végül egy táncház keretén belül hasznosították a megtanultakat. Néhány diáknak annyira megtetszett a néptánc, hogy tovább folytatják a néptánccsoportban a hagyományőrzést. A projekt része volt a bodrogközi tradicionális ételek kóstolása is. A Várkisasszony kedvence péksütemény a diákok körében is népszerű lett.

Erre a napra elkészültek a szakoktatók és a diákok által közösen elkészített lézervágott logók és a 3D-s nyomtatón gyártott bodrogközi kulcstartók is, amelyeket a projekt résztvevői ajándékba kaptak. A Bodrogköz térképéhez, kulturális és gasztronómiai hagyományaihoz összeállított szövegértési feladatok részét képezik majd a tanórai foglakozásoknak. Már most látszik, hogy a program ösztönzőleg hatott a diákokra, és tartalommal töltötte meg mindennapjaikat.

Fényképeket az iskola Facebook oldalán.