[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_masonry_media_grid style=”all” items_per_page=”10″ element_width=”12″ gap=”5″ button_style=”rounded” button_color=”blue” button_size=”md” arrows_design=”none” arrows_position=”inside” arrows_color=”blue” paging_design=”radio_dots” paging_color=”grey” loop=”” autoplay=”-1″ item=”masonryMedia_ScaleWithRotationLight” grid_id=”vc_gid:1432561213904-6f35831c-8165-2″ include=”7469″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

  1. április 24-én iskolánk diákjai rendhagyó magyar irodalomórán vettek részt. A kassai Thália színház két művésze, Kövesdi Szabó Mária és Pólos Árpád rendszeres vendégei intézményünknek. Ezúttal Illyés Gyula életművéből készítettek egy „tanórányi“ összeállítást.

Illyés életművének fontos jellegzetessége az, hogy folyamatosan szembesült a magyarság helyzetével, gondjaival, kérdéseivel. Így érhette el azt, hogy „korszakról korszakra megírta mindig a maga és a nemzete katartikus nagy versét”. A társadalomjavítás eszméje alaptörekvése volt Illyésnek, de a harmincas évek elejétől kezdve a nemzet veszélyeztetettségének a tudata is egyre erőteljesebben jelent meg műveiben.

Illyés a maga nemzeti elkötelezettségét internacionalizmusával magyarázta. Azt vallotta, hogy bármely népért megtenné azt, amit a magyarságért tesz. A szegénység kiszolgáltatottsága ellen lázadó verseiben is mindig érződik az, hogy magyarokról van szó, de ezek a versek elsősorban a szociális igazságtalanság ellen szólnak. Mély nemzeti érzés és felelősségtudat élt benne. Ennek a jogához feltétlenül ragaszkodott.

            Ezeket a – hagyományos tanórákon csupán ritkán és nagy vonalakban emlegetett – magyarságverseket és naplójegyzeteket, valamint kortársaival, többek között Ady Endrével és Márai Sándorral való kapcsolatának néhány fontos momentumát ismerhette meg a közönség a Kövesdi-Pólos színészházaspár tolmácsolásában.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=”” bg_type=”” parallax_style=”” bg_image_new=”” layer_image=”” bg_image_repeat=”” bg_image_size=”” bg_cstm_size=”” bg_img_attach=”” parallax_sense=”” bg_image_posiiton=”” animation_direction=”” animation_repeat=”” video_url=”” video_url_2=”” u_video_url=”” video_opts=”” video_poster=”” u_start_time=”” u_stop_time=”” viewport_vdo=”” enable_controls=”” bg_override=”” disable_on_mobile_img_parallax=”” parallax_content=”” parallax_content_sense=”” fadeout_row=”” fadeout_start_effect=”” enable_overlay=”” overlay_color=”” overlay_pattern=”” overlay_pattern_opacity=”” overlay_pattern_size=”” overlay_pattern_attachment=”” multi_color_overlay=”” multi_color_overlay_opacity=”” seperator_enable=”” seperator_type=”” seperator_position=”” seperator_shape_size=”” seperator_svg_height=”” seperator_shape_background=”” seperator_shape_border=”” seperator_shape_border_color=”” seperator_shape_border_width=”” icon_type=”” icon=”” icon_size=”” icon_color=”” icon_style=”” icon_color_bg=”” icon_border_style=”” icon_color_border=”” icon_border_size=”” icon_border_radius=”” icon_border_spacing=”” icon_img=”” img_width=”” ult_hide_row=”” ult_hide_row_large_screen=”” ult_hide_row_desktop=”” ult_hide_row_tablet=”” ult_hide_row_tablet_small=”” ult_hide_row_mobile=”” ult_hide_row_mobile_large=””][vc_column width=”1/1″][vc_masonry_media_grid style=”all” items_per_page=”10″ element_width=”6″ gap=”5″ button_style=”rounded” button_color=”blue” button_size=”md” arrows_design=”none” arrows_position=”inside” arrows_color=”blue” paging_design=”radio_dots” paging_color=”grey” loop=”” autoplay=”-1″ item=”masonryMedia_ScaleWithRotationLight” grid_id=”vc_gid:1432561229606-b0e598f8-0651-4″ include=”7472,7473,7474,7475,7476,7477,7478,7479,7480,7481,7471″][/vc_column][/vc_row]