Nehéz kiejteni a holokauszt szót, és nehéz elhinni, milyen erőszakot követtek el a II. világháború alatt. 2023. január 27-én iskolánk megemlékezést tartott a holokauszt nemzetközi emléknapján, melyet az ENSZ közgyűlése 2005-ben nyilvánított ki.
Az I.A és II.A osztály tanulói egy előadáson vettek részt a témában, majd megnézték a „Csíkos pizsamás fiú” című filmet. A vetítés közben érezhető feszültség, izgalom és meghatottság járta át a közösségi termet. A tevékenység során a tanulók egy feladatlapot dolgoztak ki, amely az adott témakörhöz kapcsolódó kérdéseket tartalmazott.
A kérdéseket nehézség szerint pontozták, majd a tanulók egyéni válaszainak kiértékelése után jutalmazták az I.A-s tanulókból álló győztes csoportot: Kiss Dominikot, Teru Róbertet, Juhász Jurajt Bacso Ladislavot és a hozzájuk csatlakozott a II.A osztály tanulóját, Miriam Kissovát.
Emlékezni kell ezekre az eseményekre, mert egyre kevesebb emléket állítanak azoknak, akik túlélték ezeket az időket, és nem szabad hagyni, hogy az ártatlanokkal szemben elkövetett szörnyűségek feledésbe merüljenek. Mementónak kell lenniük, mert január 27-e, az emléknap, a legnagyobb II. világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.