Startup! Vállalkozás Workshop

Startup ide, startup oda, mindannyiunknak vannak startupjai, de senki sem tudja, hogy ez pontosan mit jelent – ​​mert mindenki a maga módján értelmezi. Kávézót nyitottál? Remek, van egy induló vállalkozásod. Legalábbis néhányan így értelmezik a kifejezést. Az elmúlt években a „startup“ kifejezést használták minden újonnan alapított cégre.

Miért nevezik tehát a startupot startupnak, és miben különbözik egy startup a többi induló cégtől? Nyilvánvaló, hogy egy zöldséges valószínűleg soha nem lesz startup, igaz? Nem számít a korod, vagy hogy a startupod hol kezdi az indulását. Lehet az egy garázsban, pincében vagy éppen egy gyerekszobában. Amit csinálsz, az számít!

A Szabadidőközpont – Regionális Ifjúsági Központ középiskolásokat hívott meg a Startup! Vállalkozás workshopjára, amely az informális oktatás elemeinek felhasználásával a vállalkozói nevelés során az olyan elsajátított készségeket kívánja segíteni, mint a kritikus gondolkodás, csapatmunka, problémamegoldó készség, amelyek felkészítik a tanulókat a jövőbeli munkaerőpiacra. A program során foglalkoztak azzal, hogy hogyan lehet felkészülni azokra a potenciális problémákra, amelyek Szlovákiában a startupokat és a fiatal vállalkozókat fenyegetik, mikor előnyösebb a tartós munkavállalás, és mikor előnyösebb a vállalkozói tevékenység. A műhely célja, hogy segítse a tanulókat kreativitásuk fejlesztésében, új ötletek kidolgozásában és a megvalósításukhoz szükséges tér megtalálásában.                                          

Ez a műhely a POP KSK-ból adódó feladatokat látja el. A workshop 2023. március 22-én került megrendezésre 10:00-13:00 óra között. Megtudtuk azt, hogy egy céget startupnak nevezhessünk, három alapelemet kell tartalmaznia: innovatívság, skálázhatóság és a befektetési potenciál többszörös megtérülése. A II.A osztályos tanulók nagyon aktívak voltak a foglalkozás során, csoportokban dolgoztak, új fiktív cégeket alapítottak, saját új logóval. Sok sikert kívánunk a jövőben, az üzleti életben vagy a munkavállalásban!