Adventi koncert 

Az idén is szerencsés nyertesei lettünk a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi, Tudományos és Sportügyi Minisztériumának a nemzeti kisebbséghez tartozó tanulók regionális és multikulturális oktatásának támogatásának.

A Tíz szál gyertya címet viselő projekt célja, hogy a tanulókkal megismertesse az őszi ünnepkörhöz tartozó szokásokat, hagyományokat, a keleti régió itt eltemetett történelmi és irodalmi személyiségeit, népszerűsítse az elfeledett keresztneveket, és megnyissa az adventi várakozást.

A tíz szál gyertya köti össze a projekt egyes részeit, kapcsolódik egy-egy történelmi személyhez, névnaphoz és az adventi gyertyákhoz. Mindenszentek előtt szerveztünk egy Zemplén- és Ung-megyei tanulmányi körutazást. Leleszen temették el Katona József Bánk bánjából jól ismert Gertrudis szívét és kezét, Dobóruszkán Dobó Istvánt, ez egri várkapitányt, Tőketerebesen pedig gróf Andrássy Gyulát, a magyar politikai élet közismert személyiségét. Nekik égett az első három gyertya. 

Sajnos, a régen oly népszerű személynevek, mint a Márton, Katalin, Erzsébet, szinte teljesen kimentek a divatból. Ezeket a neveket szeretnénk népszerűsíteni a képeslapok készítésével. A következő három szál gyertya ezeken a névnapokon lobban fel. 

A pályázat egyik legjobban várt része az interaktív projektnap volt, ahol kézműves foglalkozásokon vettek részt a tanulóink.  Diákjaink belekóstolhattak a gyertyakészítés rejtelmeibe, díszítettek mézeskalácsot, készítettek adventi koszorút és dekorációt, de nem maradt el a kézzel készített képeslapok alkotása sem. A megmaradt négy gyertya közül az első advent hétfőjén kezdett világítani. Az ünnepélyes gyertyagyújtást a koszorúnkon a történelmi egyházak lelkészeinek áldása tette még meghittebbé. 

A 2023-mas projektünket a mai napon a királyhelmeci zeneiskolások adventi koncertje zárja, amelynek ünnepváró hangulata az adventi gyertyáink fénye mellett elkísér bennünket egészen Jézus születéséig.