Erasmus+ – Szakmai gyakorlat Egerben

Iskolánk másodikos és harmadikos diákjai 2024. április 7-20. között szakgyakorlaton vettek részt az Erasmus + program keretén belül Egerben. Az Erasmus+ támogatja, hogy a szakképzésben tanuló diákok és a szakképzéssel foglalkozó szakemberek szakmai gyakorlaton vehessenek részt külföldön, s ezáltal Európa-szerte javuljon a szakképzés színvonala. A program elősegíti, hogy a szakképző intézmények együttműködési partnerséget hozzanak létre más intézményekkel és különböző cégekkel annak érdekében, hogy szoros kapcsolat épüljön ki az oktatás és képzés, illetve a munka világa között. 

A 19 tanuló a szakmája szerint lett beosztva egy-egy céghez. A CNC gépek programozói a füzesabonyi TOBROCO-GIGANT rakodógépeket és munkaeszközöket gyártó cégnél szerezhettek gyakorlatot. A fodrászlányok tapasztalatot szerezhettek a PAPA THOMAS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél a hajszobrászat területén. Az AGRIA DRINK Kft. a logisztikus diákokat látta „vendégül“. A diákok a cég minden részlegén megfordultak. A könyvelés, megrendelés, raktározás, fuvarlevél kiállítása és az áru kiszállítása már nem okoz gondot számukra. A schoen + sandt Hungary Kft.-ben az elektroműszerészek és a gépek és berendezések műszerészei szerezhettek tapasztalatot. Üzemükben a megrendelők részére komplett gépeket terveznek, építenek és alkatrészeket gyártanak. Emellett partnereik egyedi igényei alapján gépsorokat terveznek és építenek magyarországi és környező országbeli piacokra. Autószerelőink naponta újabbnál újabb élményekkel tértek haza. A Jász-Plasztik Autócentrum Kft. tulajdonosai minden munkába bevonták őket. Nagyon örültek annak, hogy bizalmat kaptak, kollegákként kezelték őket és önállóan is végezhettek autószerelői munkát. Természetesen nem elhanyagolható az Erasmus+ csapatépítő szelleme sem. A közös esték, vacsorák, városban tett séták, kulturális és történelmi nevezetességek megtekintése is építőelemei a programnak. Mindemellett az idegen környezet, a pénz beosztása, a városi tömegközlekedés, a tájékozódás nagyobb önállóságra neveli a gyermeket.

Eger történelme, Dobó István, Gárdonyi Géza, az Érsekkert, a Minaret, a Bazilika a mindennapi szakgyakorlat egy örök emlék marad a diákok számára.