
Aj žiačka našej školy zažiarila na Black More Fish Festivale v Rumunsku
Slovenská výprava pod vedením združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc sa úspešne predstavila na 11. ročníku medzinárodného gastronomického podujatia BLACK MORE FISH FESTIVAL – ROMANIAN SUSTAINABLE FISH FESTIVAL, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 13. septembra 2025 v Pirates Resort Mamaia. Festival je nielen kulinárskym sviatkom, ale aj manifestom udržateľnosti – podporuje zodpovednú spotrebu rýb, znižovanie plytvania potravinami a využívanie lokálnych surovín. Slovensko vyslalo na festival širokú zostavu študentov z odborných škôl:
Hotelová akadémia Košice • SOŠ obchodu a služieb Jána Bocatia Košice • SOŠ obchodu a služieb Michalovce • Hotelová akadémia Spišská Nová Ves • @SOŠ techniky a remesiel, Kráľovský Chlmec Mladí slovenskí kuchári – Alžbeta Zubková, Quido Berač, Emília Pogáňová, Patrik Tóth a Kristína Takáčová – sa zapojili do súťaží v kategóriách klasická príprava rýb a kreatívna príprava rýb. Ich úlohou bolo pripraviť pokrmy, v ktorých ryba vystúpila ako „kráľ taniera“, a zároveň preukázať kreativitu, technickú zdatnosť aj cit pre estetiku.
Na príprave študentov a ich reprezentácii sa podieľali skúsení mentori: Marek Mrúz, prezident Aregala Slovensko, Martin Repaský, viceprezident Aregala Slovensko, Branislav Michalčík, viceprezident Aregala Slovensko, Zuzana Šarnová, riaditeľka školy HA SNV, Barbora Lányi, majsterka OV, Rudolf Sakáč, majster OV. Prezident združenia Marek Mrúz vyzdvihol nasadenie mladých talentov: „Duálne vzdelávanie je veľmi dôležité, preto združenie Aregala Slovensko ako vyznamný partner duálneho vzdelávania v gastrosektore privítalo pozvánku do Rumunska na toto podujatie. Účasť Slovenska na festivale je dôkazom, že naša krajina má obrovský potenciál v oblasti gastronómie. Mladí kuchári ukázali nielen svoje technické zručnosti, ale aj rešpekt k tradíciám, surovinám a myšlienke udržateľnosti. Našou úlohou v Aregala Slovensko je stáť pri nich, podporovať ich rozvoj a otvárať im dvere do sveta. Som hrdý na to, že slovenský tím sa zaradil medzi plnohodnotných partnerov tohto významného podujatia.“
Festival sa konal za účasti kuchárov a odborníkov z viac než desiatich krajín – od Grécka cez Srbsko, Izrael, Taliansko až po Španielsko či Chorvátsko. Vďaka tejto medzinárodnej platforme mohli slovenskí študenti porovnávať svoje schopnosti s rovesníkmi zo zahraničia a zároveň si odniesli nové poznatky a inšpirácie. Úspechy slovenskej výpravy Slovenský tím sa z Rumunska nevrátil naprázdno – naopak, dosiahol viacero významných úspechov.
Branislav Michalčík, viceprezident Aregala Slovensko, získal hneď dva poháre v dvoch súťažných kategóriách, čím potvrdil svoju vysokú odbornú úroveň a kreativitu. Výborne sa darilo aj študentom, ktorí súťažili v kategóriách Zero Waste a Moderná ryba. Získali spolu tri zlaté pásma, dve strieborné a päť bronzových. Okrem toho slovenská výprava obohatila festival aj o kultúrny rozmer – odniesla si pohár za národnú tabuľu, ktorý ocenil prezentáciu tradičných chutí Slovenska v modernom gastronomickom spracovaní. Tieto výsledky sú dôkazom, že spojenie mladého talentu a skúseného vedenia prináša úspechy, ktoré dokážu obstáť v silnej medzinárodnej konkurencii.
Úspešná účasť slovenskej výpravy na Black More Fish Festivale by nebola možná bez silnej podpory partnerov a sponzorov. Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR a Košický samosprávny kraj stáli pri projekte od jeho začiatku a svojou podporou zdôraznili význam prepojenia vzdelávania, cestovného ruchu a gastronómie. METRO Slovensko a Neste Profesional zabezpečili kvalitné suroviny a profesionálne vybavenie, ktoré umožnili študentom pripraviť jedlá na vysokej úrovni porovnateľnej s medzinárodnými štandardmi. Work_zone Slovensko a Restaurak.sk pomohli s logistikou a technickým zázemím, kým Foodatelier Michalčík a Pán Zemiak podporili tím kreatívnymi riešeniami a dodávkou kvalitných produktov. Vďaka tejto spolupráci dokázala slovenská výprava nielen dôstojne reprezentovať našu krajinu, ale aj ukázať, že synergia medzi školami, profesijnými združeniami, verejným sektorom a súkromnými partnermi je cestou k rozvoju gastronomických talentov a ich medzinárodnému presadeniu.
Združenie Aregala Slovensko je súčasťou medzinárodnej organizácie Aregala – Chefs Without Borders, ktorá spája profesionálnych kuchárov, pedagógov a študentov. Jej poslaním je rozvíjať kulinárske umenie, podporovať mladé talenty a budovať mosty medzi kultúrami prostredníctvom gastronómie.
Marek Mruz prezident Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc







































