Stredná odborná škola techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci zvíťazila vo výberovom konaní Ministerstva školstva, vedy techniky a športu SR na podporu regionálneho a multikultúrneho vzdelávania žiakov patriacich k národnostným menšinám.
Cieľom projektu s názvom Medzibodrožský darčekový kôš je priblížiť žiakom ľudové tradície a remeslá súvisiace s pestovaním hrozna a ovocia: ľudové piesne, ľudové tance, ľudové zvyky. Aby v spolupráci s miestnymi odborníkmi, učiteľmi a rodičmi spoznali malých podnikateľov v tejto oblasti, ktorí zabezpečujú živobytie pre svoje rodiny a zamestnancov využitím potenciálu Medzibodrožia.
V súvislosti s týmto projektom sme zorganizovali spoznávací výlet do Medzibodrožia. V obci Leles-Kapoňa sa žiaci dozvedeli o možnostiach pestovania levandule, výrobkoch z levandule a výrobe medu, a nakoniec navštívili a nakŕmili zvieratá na farme. Tajomstvo výroby ovocných nápojov z arónie, rakytníka, hrozna a jabĺk žiaci objavili v Čiernej nad Tisou. Vďaka špeciálnej technológii výroby sú produkty Biolife úplne bez chemikálií, konzervačných látok a prísad. Ďalšia zastávka bola v Penzióne Aranka v Malých Trakanoch. Žiaci mali možnosť nahliadnuť do výroby starých nepálených domov a pecí, a dozvedeli sa o možnostiach dedinského pohostenia. Nakoniec mohli ochutnať aj pagáče upečené v popole.
Zvyšok spoznávacieho výletu sa žiaci oboznamovali s pestovaním hrozna, navštívili sme vínnu pivnicu Csonkavár v Kráľovskom Chlmci, kde sme mali možnosť plniť víno do fľiaš, lepenie etikiet a balenie vínových fliaš. Samozrejme sme nemohli vynechať obhliadku vinohradov, kde už naplno prebiehali koncoročné práce. Z vyhliadkovej veže v Malej Tŕni si žiaci užili krásnu panorámu viníc a blízkych hôr a za dobrého počasia sa dá dovidieť až na Kopasz-vrch v Tokaji. Nakoniec sme navštívili známe pivnice v Malom Horeši, kde sme sa zoznámili nielen s históriou vínnych pivníc, ale mohli sme aj ochutnať zaslúžene slávne Horešské béleše.
Program samozrejme pokračuje v rámci projektového dňa, ktorého výsledkom bude, že žiaci vytvoria magnetky na chladničku, inovatívny pracovný list spolu s mapou a zbierkou vzoriek korenia a vôní, ktoré budú môcť využiť na hodinách a prednáškach. Konečným cieľom programu je povzbudiť mladých ľudí, aby zostali vo svojej vlasti a videli príležitosť využiť potenciál Medzibodrožia.

Fotky nájdete na našej Facebook stránke.